Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia – dupa trei sute de ani de existenta, monumentul continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este.

Cuprinde mai multe obiective:
Biserica mica – a fost ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino – 1695, acesta ii da numele Sinaia dupa cel al manastirii Sinai unde a fost in pelerinaj. Potrivit unei insemnari in limba slavona, pe un codice de la manastirea Sfantul Sava, din Palestina, “in anul 1682, luna aprilie, 26, se aflau aici doamna Ilinca, mama voievodului cu fiul sau Mihai spatarul si fiica sa Stanca”. Dintre toate asezamintele religioase din acea regiune, Mihai Cantacuzino a ramas impresionat, mai ales, de manastirea Sinai.

Picturile Bisericii Mici au fost realizate de renumitul Parvu Mutu – Zugravu (1657-1735).

Biserica mare – a fost zidita sub staretii Ioasaf si Paisie intre 1843-1846 (domnia lui Bibescu Voda). Este primul lacas de cult din Romania iluminat electric.

Muzeul manastirii Sinaia – este primul muzeu religios din tara, construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii.

Clopotnita – a fost construita in anul 1892; clopotul adus de la turnul Coltea din Bucuresti a fost turnat (1775) si returnat (1914) cantareste 1700 kg.

Mormantul lui Tache Ionescu – cunoscut om politic, nascut la Ploiesti, acesta si-a dedicat intreaga sa activitate reintregirii neamului.

Sursa: www.primariasinaia.ro